26 Ekim 2011 Çarşamba

Geleceğin Mimarisi;Singapur Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Kampüsü


UNStudio ve DP mimarlık,ortaklaşa Singapur'da büyüleyici bir üniversite kampüsü tasarladı.Bu büyüleyici kampüs henüz bitmiş değil.76.876 metrekarelik bir alana inşa edilecek bu yapının tasarımında,yeşil mimari (sürdürülebilir mimari) de unutulmadı.Yeşil mimarlıkta en yüksek sertifika olan Platin Sertifikaya sahip bu yapının,çatı yalıtımı kille yapıldı.Üstü ise yeşil çatıyla örtüldü.Rüzgar panelleriyle rüzgar enerjisinden,güneş panelleriyle de güneş enerjisinden yararlanmayı amaçlayan bu yapı,aynı zamanda yağışlardan gelen suyu da,toplama havuzuna almaktadır.Bu sayede biriken suyu,bahçe sulamasında ve temizlikte kullanmaktadırlar.Aydınlatma için,büyük galeri boşlukları ve döşemenin 1/2'si kadar aydınlatma pencereleri kullanılmıştır.



Singapur'un en popüler 4.üniversitesi olacak olan Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi,hem havaalanına,hem de Changi Ticaret Parkı'na çok yakın.

Tasarım ekibinde yer alan mimarlardan Ben van Berkel;

"SUTD için hazırladığımız projenin asıl amacı, öğretimin ve öğrenimin her ikisini de açık ve şeffaf bir yoldan sağlayan bir kampüs yaratmaktı. Kampüsün çift çeyrekten oluşan kurgusu içerisinde yer alan yatay, düşey ve diagonal vistalar ağı kesişme noktaları oluşturarak, fakülte üyelerinin birbirleriyle karşılaşmalarını ve iletişim kurmalarını sağlarken, sürekli etkileşim ve fikir alışverişi için fırsat tanıyor."



1 yorum:

  1. proje harika fakat bukadar insanı koloni gibi bukadar yakın iç içe yaşatırsanız birçok problem olmazmı bunu nasıl halledesceğiz yoksa 100000 500000 m2 yapılar yapalım fakat bukadar iç içe yaşamlar kolonisel yaşam sınıfları temizlik iş olanağıkları zor olmazmı mustafa ülkü

    YanıtlaSil