16 Şubat 2011 Çarşamba

Frank Lloyd Wright - Şelale Evi


VM Dağ Konutları - Copenhag

Sıradışı bir mimar olan Danimarkalı Bjarke Ingels ve 3 arkadaşı 2006 yılında kurdukları BIG isimli mimarlık firmasının ismini kısa sürede uluslararası bir üne kavuşturdular.

VM Dağ Konutları,Ingels'in daha önce De Smedt'le ortak olduğu PLOT adlı şirketin ürünüdür.Orestrad'ta yerleşim amaçlı yapılan ilk projedir.Ancak Ingles ve De Smedt,uzun bir süre yapı yönetmeliğiyle uğraşmak zorunda kalmışlardır.Bu konuda duruşlarından taviz vermeden yollarına devam etmiş ve istedikleri sonucu elde edene kadar vazgeçmemişlerdir.

VM Dağ Konutları,tasarlanırken PLOT,1'den 50'e kadar modeller yapmış ve De Smeld,bu modellerin hepsiyle tek tek ilgilenmiş yapıdaki aksaklıkları ortadan kaldırmak adına plana çeki düzen vermiştir.Mesela çatı ve üst katın tavanı birbirleriyle uyumlu olmak zorundadır.Aslında klasik bir apartmanın tekdüzeliğine sahip olması gerekirken,bu tabuyu yıkan bir yapı olan VM Dağ Konutları,221 daireden oluşuyor.

VM Dağ Konutları,hemen yanında BIG ve JDS ''Dağ Konutları'' iki yapıyı da bulunduruyor.Ancak bu kez müşterinin isteği doğrultusunda 3'te 2'si otopark ve 3'te 1'i ise yaşam alanı olarak tasarlanmıştır.












Zaha Hadid'in Masal Evi








Rusya'nın kuzeyinde çam ve huş ağaçlarının arasında,doğayla iç içe yer alan bir konsept.Bu eşsiz yapı,gerek doğasıyla,gerek mimarisiyle görenlerin adeta bir masalda yaşamasını sağlıyor.